Bodelning

Informationen nedan är av generellt slag och ej uttömmande och ska därför inte ses som rådgivning i ett individuellt ärende. För att få korrekta råd baserat på er situation rekommenderar vi er att kontakta ett sakkunnigt ombud i frågan. En första kontakt är kostnadsfritt och under första samtalet med oss på Advokatbyrån MOP ser tillsammans över er situation och era förutsättningar.

Bodelning innebär att makars eller sambors egendom delas upp när ett äktenskap eller ett samboskap upphör. Bodelning blir alltså aktuellt vid separation och vid dödsfall.

Ett bodelningsavtal tydliggör vilken egendom som makarna/samborna äger, vilka skulder som finns samt hur egendomen slutligen ska fördelas.

Inte sällan innebär en bodelning att det uppstår oenighet i frågor om ekonomi, vem som äger vad, hur mycket egendom är värd och vem som har rätt till vad. Om parterna själva eller med ombud inte lyckas komma överens kan part vända sig till tingsrätten för att ansöka om bodelningsförrättare. För mer information om hur det fungerar med bodelningsförrättare vänligen kontakta oss för att boka ett rådgivningsmöte.

Bodelningsavtal vid skilsmässa/ äktenskapsskillnad

 Vid skilsmässa är en bodelning obligatorisk.  Det kan vara svårt att veta hur man ska gå tillväga för att komma igång med en bodelning och vårt tips är att ni kontaktar oss så hjälper vi er med att strukturera upp er situation.  

Huvudregeln vid skilsmässa är att makarnas gemensamma nettoförmögenhet ska delas lika mellan makarna. Makar har giftorätt vilket innebär att oavsett vem som är ägare av t.ex. en fastighet, en bil eller medel på ett bankkonto så ska värdet ingå i den nettoförmögenhet som ska delas lika.

  

Bodelning och äktenskapsförord 

Det finns dock undantag från huvudregeln avseende vad som ska delas. Har en part enskild egendom ska denna egendom ej delas mellan parterna. För att viss egendom ska vara enskild ska parterna ha upprättat äktenskapsförord, en part ska ha erhållit gåva eller arv genom testamente eller gåvobrev där det framgår att arvet eller gåvan utgör enskild egendom. Det finns även försäkringsutbetalningar och andra utbetalningar som utgör enskild egendom. Beroende på hur den enskilda egendomen har hanterats i relation till giftorättsgodset i äktenskapet kan det innebära att status på egendomen har förändrats och därför är det viktigt att man reder ut hur förutsättningarna ser ut i varje enskild bodelning. Kontakta oss på Advokatbyrån MPÅ om du funderar över vad som ska ingå i er bodelning eller ej.

 

Bodelning för sambor

Som sambor har man rätt att begära bodelning inom ett år från det att samboförhållandet upphörde. Huvudregeln vid bodelning för sambos är att samboegendom ska delas lika mellan parterna. Som samboegendom räknas bostad och bohag (möbler, inredning m.m.) som köpts av en eller båda parter för gemensamma bruk. En fastighet som sambor flyttat in i tillsammans och samtidigt men som bara har köpts och betalats av en av parterna ingår alltså i en bodelning. Det finns vissa undantag på vad som ingår i en bodelning och för att få en korrekt bedömning av er situation ska ni kontakta en sakkunnig i familjerätt.

Hjälp med frågor gällande bodelning, bodelningsavtal och skilsmässa 

Om du har frågor gällande bodelning i samband med separation, skilsmässa eller dödsbofall är ni varmt välkomna att kontakta oss med era frågor. Vi på advokatbyrån MOP har stor erfarenhet av familjerätt och hjälper er att reda ut frågor om vad man i denna situation har rätt till. Vi hjälper även till med frågor om det praktiska som rör själva bodelningen, övertagande av bostad, skulder, tillgångar och frågor om barnens vårdnad, boende och umgänge som kan uppstå i samband med en bodelning. 

En första kontakt är kostnadsfritt och under första samtalet med oss på Advokatbyrån MOP ser tillsammans över er situation och era förutsättningar.